سایت صدف نیوز- شماره مجوز: 83030

آفت پوپولیسم در هرمزگان

آفت پوپولیسم در هرمزگان

آفت پوپولیسم در هرمزگان

به قلم: بهنام کهوری، دانش آموخته علم سیاست

صدف نیوز/ در خصوص پوپولیسم تعاریف مختلفی ارائه شده اما وجه مشترک تمام این تعاریف یک چیز است؛ پوپولیسم به طور مستقیم با نخبه‌گرایی و کارهای علمی و زمانبر مخالف است. نخبه‌گرایی به این معنا که گروه‌های کوچکی که متخصص و تحصیل‌کرده هستند، باید قدرت بیشتری را در یک کشور یا سازمان داشته باشند. و کارها بر اساس اصول علمی پیش برود. اما در رفتارهای پوپولیستی جلب رضایت آنی عوام اولویت اول است. لذا در این متن قصد دارم به بررسی برخی از رفتارهای پوپولیستی و عوارض آنها بر روی جامعه هرمزگان بپردازم.

پوپولیسم در هرمزگان چگونه عمل می کند؟

پوپولیسم در هرمزگان جنبه پوپولیسم گزارشی و رسانه ای دارد، به این معنی که  مدیران و مسئولین در خصوص عملکرد خود به جای ارائه گزارش عملکرد به صورت دقیق که شامل نمودارها و اعداد و پارامترهای شناخته شده و قابل ارزیابی و علمی فقط گزارشات خود را به صورت یک بعدی و گفتن « اینکه من فلان کار را کردم» همراه با انتشار چند عکس از زوایای مختلف پروژه ها منتشر می کنند.

اما وقتی در نظر داشته باشیم که رتبه هرمزگان در بسیاری از شاخصه ها در رده ۵ استان انتهایی جدول باشد پیشرفت واقعی زمانی محقق می شود که ما در بین استانهای کشور یک یا چند پله صعود کرده باشیم. یا اینکه در بسیاری از شاخصه های توسعه ای، که  ما از میانگین سرانه کشوری هم پایین تر هستیم پیشرفت واقعی رسیدن به سطح میانگین کشوری است. و عکس گرفتن از پروژه ها و حتی اعلام آمار تعداد پروژه ها دلیلی بر توسعه و پیشرفت نیست.

اما در هرمزگان عزیز مدیران و مسئولین بسیاری هستند که با شیوه های پوپولیستی جامعه را سرگرم می کنند و از پاسخ گویی صحیح  و منطقی در خصوص عملکردشان طفره می روند. و از ارائه آمارهای مقایسه ای و بیان شاخص های دقیق علمی اجتناب می کنند.

روش دیگری که پوپولیست های هرمزگانی به کار می برند ساده سازی مسائل فنی و پیچیده و ارائه راهکارهای عوامگرایانه و احساسی و غیر مفید است .

به صورت نمونه می توان احداث و راه اندازی شعب  دانشگاه پیام نور و دانشگاه آزاد در بسیاری از شهر های هرمزگان را مورد بررسی قرار داد.

مسئولین مربوطه (در دوره های مختلف) در شعارهای خود مدعی بودند که احداث دانشگاه برای شهر ها توسعه به ارمغان می آورد اما توجه نداشتند که دانشگاه مرکز صدور مدرک نیست بلکه برای ارتقای علمی جامعه، دانشگاه باید مجهز به کتابخانه و آزمایشگاه ها و کارگاه های استاندارد و دارای اساتید فرهیخته و صاحب نظر باشد. اما احداث چنین دانشگاه های در نقاط دور دست که از امکانات اولیه محروم هستند ممکن نبود اما مسئولین پوپولیست با اجاره یک باب ساختمان و نصب تابلو دانشگاه؛ به جامعه القا می کردند برایتان دانشگاه آورده ایم.

حال تصور کنید دانشجویی که در شعب دور افتاده دانشگاه آزاد در هرمزگان تحصیل می کند و شهریه پرداختی وی با دانشجویان دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات تهران یکسان است اما از داشتن کتابخانه استاندارد و با کیفیت و آزمایشگاه ها و کارگاه های مدرن محروم است به دلیل دوری راه و کمبود امکانات از اساتید تراز اول هم محروم شده و با کمترین امکانات تحصیل نموده ، ولی  این فرد فارغ التحصیل دانشگاههای بی کیفیت هرمزگان که عمر و هزینه خود را برای تحصیل گذاشته وقتی وارد بازار کار می شود در عرصه رقابت با فارغ التحصیلان دانشگاههای معتبر توان رقابت ندارد. از آنطرف پارتی هم که نداشته باشد محکوم است به بیکاری و خانه نشینی.

اما چه کسی مقصر این وضعیت است؟

آن فرد مسئولی که برای جلب رضایت کوتاه مدت جامعه وعده آوردن دانشگاه به شهر و روستای آنها را داده.

در صورتی که اگر نگاه دقیق و کارشناسی نسبت به موضوعات می بود به جای احداث دانشگاه های بدون امکانات و زیر ساخت های اولیه. یک مطالعه دقیق و کارشناسی در خصوص مشکلات و موانع سیستم آموزش و پرورش هرمزگان انجام می شد و پس از شناسایی موانع و مشکلات برای رفع آنها برنامه ریزی وتلاش می شد جوانان هرمزگانی در رقابت های کنکور می توانستند در رقابت با جوانان سایر مناطق کشور کرسی های دانشگاهی معتبر را کسب نموده هزینه خانوارها هم در جیب دانشگاههای بی کیفیت که فقط مدرک چاپ می کنند نمی رفت و یا به جای گسترش کمی دانشگاه ها آنها را از نظر کیفی و امکانات ارتقا می دادند.

اما از آنجایی که کارهای مطالعاتی و علمی زمانبر است و نمی توان با آنها ربان قیچی کرد و عکس یادگاری گرفت کسی تمایلی به انجام آن ندارد اما احداث دانشگاه و فرودگاههای بی کیفیت و بدون امکانات و… هم دهان پر کن است و هم می توان با آن عکس یادگاری گرفت.

لازم به توضیح است که پوپولیسم در هرمزگان ابعاد گسترده تری دارد که در یک یادداشت امکان پرداختن به همه آنها ممکن نبوده و در زمانی دیگر به ابعاد دیگر پوپولیسم در هرمزگان می پردازم.

ساعت: ۰۵:۱۱ بعد از ظهر – ۹۹/۰۴/۲۲

بازدیدها: ۶۸

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *