طرح “صیانت” موجب ایجاد امنیت سایبری نمی شود
ابتدا پیشاپیش فرا رسیدن نیمه شعبان میلاد خجسته حضرت مهدی موعود (عج) و هفته سربازان گمنام امام زمان را خدمت مدافعان امنیت و دوستداران آن امام همام تبریک و تهنیت عرض می نمایم.
بحث امنیت که پیش می آید، ناخودآگاه به یاد سربازان گمنام می افتیم و بدون آن که آنها را بشناسیم، برای موفقیت آنها در انجام ماموریت های پرخطر دعا می کنیم. بسیاری از آنها در این راه دشوار، جان خود را فدا می کنند و باز هم برای مردم، ناشناس و گمنام باقی می مانند.
برقراری امنیت فقط فراهم ساختن امنیت جانی و جلوگیری از تجاوز دشمنان خارجی به مرزهای کشور نیست. امنیت ابعاد مختلفی دارد و شامل امنیت اجتماعی، امنیت شغلی، امنیت سرمایه گذاری، امنیت غذایی، امنیت ترافیکی، امنیت بهداشتی، امنیت هوایی، امنیت دریایی، امنیت جاده ای، امنیت فکری، امنیت اخلاقی، امنیت سایبری و فضای مجازی نیز می شود.
با توجه به گسترش و استقبال مردم از فضای مجازی، به عقیده من بحث امنیت سایبری و فضای مجازی مهمترین بحث روز است و باید با دقت و حساسیت بیشتری به آن نگریسته شود. اخیرا نمایندگان محترم مردم در مجلس شورای اسلامی طرحی را با عنوان “صیانت” به منظور برقراری امنیت در فضای مجازی و کنترل فعالیت های اینترنتی ارائه داده اند اما با واکنش های منفی مردم مواجه شده که نشان دهنده مخالف بودن اقشار مختلف جامعه با این طرح است.
بی تردید طراحان آن، دقت لازم در تنظیم مفاد این طرح نداشته و از نگرانی ها و دغدغه های مردم پس از تصویب این طرح غافل هستند. نمایندگان مجلس احیاناً نمی دانند که با محدود ساختن فضای مجازی و کاهش پهنای باند اینترنت، امنیت شغلی بسیاری از مردم که از این راه کسب درآمد می کنند به خطر می افتد.
علاوه بر این، طرح دولت الکترونیک نیز با شکست مواجه خواهد شد زیرا اکثر فعالیت های روزمره مردم به اینترنت قوی وابسته است. کاهش پهنای باند اینترنت موجب اختلال و کاهش سرعت دسترسی به بسیاری از سامانه های مورد نیاز مردم از جمله سامانه سوخت، سامانه بانکی، سامانه پزشکی و دارویی، سامانه ثبت احوال، سامانه دانشگاهی، کلاس های آنلاین مدارس و … خواهد شد و امنیت فکری و روانی مردم را سلب می کند.
هر چند لزوم نظارت بر فضای مجازی و کنترل منطقی آن را ضروری می دانم اما با تجربه ناموفقی که از برخورد با تجهیزات شبکه های ماهواره ای و سایر تکنولوژی ها وجود دارد معتقدم با ایجاد محدودیت اینترنت و فیلتر کردن شبکه های اجتماعی خارجی، فضایی امن به وجود نمی آید و این طرح نیز با شکست مواجه خواهد شد. زیرا تکنولوژی به سرعت غیر قابل تصوری در حال پیشرفت است و هم اکنون در بسیاری از نقاط دنیا اینترنت ماهواره ای در دسترس مردم قرار گرفته و دولت ها هیچ کاری برای مسدود ساختن آن نمی توانند انجام دهند.
تلاش برای آموزش و فرهنگسازی در جامعه و تربیت افراد جهت قانونمدار بودن، بهترین روش برای ایجاد امنیت در تمام ابعاد آن از جمله امنیت سایبری است.
به قلم: حسین فریدونی – سردبیر صدف
ساعت: ۰۵:۰۶ بعد از ظهر - ۱۴۰۰/۱۲/۲۴
بازدیدها: ۳۵۷
آخرین دیدگاهها